Hysteria en film om dåtidens okunskap om kvinnors välmående

Inatt så fick jag lite bättre sömn men vaknade upp vid 3 tiden som vanligt och var vaken fram till typ 5 tiden. Åter igen ett uppvaknade vid 8:30. Ok, tänkte jag när jag slog upp de blå där det var fullt dagsljus rakt in i huset.

Ytterligare en dag att ta dö på för livet går liksom lite i en robotstil nu under Corona. Jag har mycket jag skulle vilja ta tag i men lusten är liksom inte där eller min fulla ork. Inspirationen ligger liksom i hängmattan och chillar, ha ha

Surfar runt lite på nyheterna för att se om det hänt något speciellt. Fastnar då på nyheten om tv-kändisen som köpt sex och det var Paolo Roberto. Kungen från Kungsträdgården, hans gamla smeknamn som han fick i sina unga år.

Jaha ytterligare en kändis som ertappats med byxorna nere. Han ställer upp på en intervju och försöker förklara sig varför han tog det beslutet. Han säger att det är första gången han gjort något liknande men jag har svårt att tro det, faktiskt….

Det är många män inom höga positioner samt inom alla samhällsskikt som köper sex. Lägenheten låg på Norrmalm och adressen talar om vilka kunderna är. De är då inte en nisse från en förort som lägger ut 1500 kr på att få en utlösning i de finare kvarteren i Stockholm.

Undrar om Paolo tyckte att dessa få minuter var värt det när hela hans karriär står och faller nu förmodligen. Vissa män tappar fokus ibland och tänker för mycket med det lilla huvudet. Låter sexdriften ta över deras vuxna beslut och bara agerar efter sin lust och med det skadar offret som de använder sig av.

Jag brukar kalla det för män som har sex med sig själva men använder en levande person för att få utlopp för stunden. De har ingen känsla alls över vem de har framför sig som de oftast ser bakifrån. För de vill inte få en bild av kvinnas ansikte med sig utan hon ska bara vara där som en barbie.

Kommer vi någonsin att få bukt med denna handel som jag skrivit om tidigare där också många unga män blir utnyttjade men det är ingen som pratar för dessa själar. Männen är väl inte så stolta över att de vill hellre sätta på en man istället för en ung kvinna och de drabbade vill inte avslöja att de låter sig utnyttjas av män.

Vi behöver en ny syn på vår sexualitet och en öppenhet att prata om det i unga år där föräldrar inte vill förstå eller blundar för sina ungdomar som växer upp. Hur de idag kan sitta på nätet och skicka nakenbilder hit och dit för att de njuter av att de får uppmärksamhet. De unga får ingen vetskap eller förståelse vad det hela handlar om egentligen innan det är för sent.

Kvinnans sexlust har alltid mörkats och görs även nu i dessa moderna dagar. Helt absurt men så sant, VARFÖR

Stark sexdrift är inte köns baserat utan kvinnor kan ha det enormt mycket och det börjar i tidig ålder redan egentligen innan könshormonerna tar fart.

OBS. TEXTEN NEDAN ÄR FRÅN UPPSALA NYA TIDNING. En berättelse om vilken dålig kunskap det fanns om kvinnans kropp som har förbättras men behövs mera. Se trailern från filmen Hysteria, älskar den filmen och skrattade mycket. 

Dildons häpnadsväckande historia

För 100 år sedan betraktades massagestaven som ett medicinskt verktyg. Sedan blev den förknippad med porr, snusk och skamlös osedlighet, för att på senare år återigen betraktas som en hälsofrämjande apparat.

”Hysteria” betyder livmoder på grekiska och sjukdomen beskrevs redan i det forntida Egypten. Åkomman ansågs bero på att livmodern vandrade runt i kroppen.
Filmen tar oss också tillbaka till en tid då kvinnans sexualitet ansågs mystisk, skrämmande och sjuklig.
I slutet på 1800-talet hände det att läkare klagade över smärtor i handleden efter att ha behandlat kvinnliga patienter. Kvinnorna påstods nämligen lida av något som kallades för hysteri och ett lämpligt botemedel mot det ansågs vara ”bäckenmassage”.Metoden gick ut på att läkaren sträckte in sin hand under patientens kjolar och masserade hennes underliv till dess att hon uppnådde en ”hysterisk paroxysm”. Läkarna, som alla var män, gjorde ingen koppling mellan behandlingsmetoden och sexualitet, något som framstår som närmast ofattbart i dag.Redan på 200-talet efter Kristus hade den grekiske läkaren Galenos slagit fast att jungfrur, ensamstående kvinnor och änkor som led av hysteri oftare efterfrågade vaginal massage än gifta kvinnor. Ändå fanns det alltså, under den viktorianska eran, ingen uttalad förståelse för att massagen fyllde ett sexuellt behov och att den ”hysteriska paroxysmen” i själva verket var en orgasm.

Anna Adeniji är genusforskare vid Södertörns högskola. Hon ser flera förklaringar till att behandlingen inte kopplades samman med sexualitet.
– Kvinnor ansågs inte ha någon autonom eller vild sexualitet vid den här tiden. I stället trodde man att den enbart hängde samman med reproduktion. Samtidigt hade man en freudiansk inställning till kvinnor och sex, vilket bland annat innebar att kvinnor som inte fick orgasm vid penetration betraktades som frigida. Klitoris pratade man över huvud taget inte om, förklarar hon.

När läkarna provade sig fram kring kvinnans underliv med de första massageapparaterna, så visste de ganska lite om vad det kunde leda till. I filmen Hysteria tar vetenskapsmännen till och med på sig skyddsglasögon i förebyggande syfte, innan de behandlar patienten.

– Läkarna utförde inte behandlingen för kvinnornas skull i första hand utan för deras anhöriga. Hysteriska kvinnor ansågs vara besvärliga att ha att göra med. I själva verket kan de ha varit otillfredsställda sexuellt. De kanske ville ha mer sex än sina män, eller så ville de inte ha sex med sina män. Många var nog bara uttråkade i största allmänhet, säger Anna Deniji.

Det var i stort sett bara ”fina” damer från överklassen som behandlades på detta sätt. De hade tjänstefolk som skötte markservicen och att ge sig ut i yrkeslivet var inte att tänka på. Många saknade meningsfulla sysslor och var frustrerade.

– De hade svårt att hitta någon mening i tillvaron. Dessutom kunde de betala för sig. Det fanns ingen offentligt finansierad vård och att gå till läkaren med sådana ”besvär” kostade pengar.

En läkare som smekte överklasskvinnors underliv eller ordinerade massageapparater till dem tjänade betydligt mer pengar än de som gav sig ut bland fattiga för att göra en folkhälsoinsats.

Någon gång under 1900-talets första hälft ägde dock ett dramatiskt skifte rum i samhällets syn på massageapparaten.
– Gamla annonser i husmoderstidningar beskriver vibratorn som något asexuellt. Sedan började det cirkulera pornografiska filmer och bilder där kvinnor använde sig av apparaterna. Så fort de började förknippas med porr så försvann de också från mainstreammedia, förklarar Anna Adeniji.

Fram till och med 1990-talet såldes sexhjälpmedlen nästan bara i ljusskygga porraffärer. Sedan lanserades alternativa butiker där orden ”porr” och ”snusk” hade bytts ut mot ”lust” och ”njutning”.

I slutet på 00-talet tog så slutligen massageapparaten steget in i den medicinska världen igen.
– Det började med att sexologer och barnmorskor besökte sexshoppar för att få bättre kunskaper om utbudet av sexleksaker. År 2008 lanserades sedan sexhjälpmedlen på Apoteket. Då beskrevs de i folkhälsotermer, mer som hjälpmedel än som leksaker och man försökte tvätta bort den porriga stämpeln, säger Anna Adeniji.

 

 

3 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Till startsidan