Okategoriserade

Varför läser medborgarna i vårt land sämre? Hur kan vi förändra det?

I Sverige så kan de unga läsa sämre säger de på nyheterna och de undrar varför????

När jag för första gången såg en statistik om hur illa det var med skriv och lässvårigheter så blev jag förfasad.. Men va sjutton hur kan det bli så illa i vår moderna tid att vi ska ha analfabeter i vårt land OMG

Där vi även har personer som har svårt att läsa texter och förstå.

Jag har inte ens tänkt dessa tankar tidigare för mig har det mera varit typ att alla kan läsa en text och förstå dess innebörd. Började först inse det på allvar 2017 när jag mötte en person som hade dessa problem. Tänkte men va sjutton hur kan det komma sig??? Började läsa på mera om hur hjärnan fungerar som kan skapa jobbiga situationer för oss.. Är nu djupt förstående och tycker det är tråkigt att inte alla har samma förutsättningar i livet från start.. Utan behöver hjälp även i vuxen ålder att läsa in viktigt information. Det är flera än vi anar som har detta problem för de försöker dölja det i livet för de tycker att det är skämmigt..

Varför har då vissa problem??? Det handlar inte bara om dyslexi utan att de har en hjärna som har svårare att ta in information och bearbeta ett sammanhang. Den största folkmängden har rätt lågt IQ och med det svårare att hänga med. De behöver längre tid att ta in information och bearbeta det nya men det säger inte att de är dumma utan har en längre startsträcka till att få livet att rulla på med allt som ska filtreras i livet. Där det alltid kommer upp nya saker som ska läras in och nu speciellt i detta AI samhälle som kommer utvecklas väldigt snabbt. Hur ska alla kunna hänga med???

Jag är privilegierad att kunna ha förmågan att klara mig bra med texter och så vidare. Läser även svåra texter typ om kvantfysik osv för jag är så vetgirig. Jag slukar information om speciella områden för jag vill hela tiden lära mig något nytt.. När jag läser text och tycker att det blir för mycket av samma sak så skummar jag texten och stannar upp när något blir mera intressant. Min hjärna får gå på högvarv och det är bra för jag behöver hålla min äldre hjärna aktiv…

Ibland blir jag nedstämd för att jag inte tog tillvara på min intellektuella förmåga när jag var ung.. Men jag vet varför… Min uppväxt är väldigt annorlunda än andras och det är ingen ursäkt men en förklaring att jag inte tog tillvara på min egen tid och tillvaro…

Men det är en annan story som jag en dag kanske kommer förmedla till andra. Antingen genom en bok eller på något annat sätt i framtiden.

För att återgå till varför barnen presterar sämre läsning.. Som jag skrivit om tidigare så behöver skolan en stor reform för att matcha in de nya generationerna som är nu och in i framtiden. Det föds redan nu barn med annorlunda hjärnaktivitet där mutationer har varit och petat i våra framtida generationer. Vi utvecklas hela tiden men som jag berättat om tidigare så går evolutionen långsammare för mänskligheten än hur vår teknikvärld gör..

Jag känner nu att jag vill skriva till skolministern om idéer som kan implanteras i den nya skolan som behöver skapas för alla nya generationer. Men det är verkligen en stor förändring för det handlar om att börja se på hur vi utvecklas från ett litet barn till tonåring. Vad händer med våra hjärnor och vad har vi med oss i bagaget när det kommer till gener och barndom…. Samt hur vi integrerar med varandra i en flock som det handlar om när det kommer till allt inom våra stunder i livet. Från när vi föds tills vi dör…

De gamla mallarna och hur vi gjort tidigare kommer inte hålla i framtiden och då menar jag snar framtid som reda till höstterminen. Det är bråttom…