Okategoriserade

Fängelsestraff för en18 åring för knivdådet i Malmö. Är det rätt?

Då var valdagen över för denna gång och det blev som jag trodde. Hoppas att det går bra för Sverige och för alla som bor här och kämpar på i vardagen.

Vad får en ung man att planera och utföra ett illdåd av denna grad på sin egen skola?

Tittade som vanligt på TV 4 morgonprogrammet och idag var GW Persson där och de tog upp om domen mot den 18 åriga unga mannen som utfört mord på lärare i en skola i Malmö. Jag har inte följt det riktigt utan bara vetat om att det hänt återigen ett knivmord. Tittade på mera information på media kring fallet och blir så upprörd. Polisen som fick första kontakten med mannen såg väldigt medtagen ut vid intervjun och sa då att han visste vem han var när han uppgav sitt namn. Alltså redan känd inom polisen och varför har jag ännu inte djupdykt i och vet inte om det framkommer heller i media. Han döms nu som vuxen och ingen straffrabatt och blir då med det den första i Sverige som döms till fängelsestraff i unga år.

Han har genomgått rättspsykiatrisk undersökning och anses inte varit psykiskt störd vid brottet.. Men va sjutton hur gör de egentligen dessa undersökningar och vem lägger ribban på vad som är ”normalt” och inte normalt. Förmodligen en psykiatriker som följer vissa dokument och kriterier som de gör vid en utredning. Livet är lite mera än dessa dokument…

Samhället behöver fånga upp dessa unga män som befinner sig utanför ”mallen” som samhället satt upp för mänskligheten. Det är en komplex fråga men det behövs ett starkt samarbete mellan myndigheterna för som det är nu så kan dessa unga män/pojkar falla mellan stolarna och inte få hjälp till ett mera uppstyrt och tryggt liv. De får ingen tro på något och de tappar självvärde och blir lätt vilseleda till tokiga saker. De påverkas av som finns på internet och vad som händer ute i samhället och ute i världen.

Men att sedan gå till handling och utföra dessa dåd är ett stort steg. Enligt media och från utredningen så har han besinningslöst fortsatt huggit en kvinnlig lärarinna som redan är liggandes livlös på golvet. Vad får en ung man/pojke att fortsätta när offret redan är livlös/död. Är man då frisk i psyket? Inte enligt mig utan helt frånvarande sin egen närvaro och långt ifrån verkligheten. Vet inte om han var påverkad av några droger vid tillfället. En av de värsta sakerna i detta fall var att han livestreama händelsen för att visa upp sitt illdåd.

Hjärnan är inte fullt utvecklad förrän vid ca 25 års ålder när det handlar om handling till konsekvenstänk. Hjärnan utvecklas från bakre delen och går framåt till pannloben där allt konsekvenstänk sitter osv. Dessa unga män kan även ha intagit typ droger illegala eller mediciner. Det blir hjärnskador på den sårbara omogna hjärnan som är i utvecklingsstadiet.

Tragiskt att oskyldiga random personer blir utsatta och dödade för att det får springa omkring unga pojkar och män som lever i utanförskap på grund av att samhället inte tar sitt ansvar. Längre och hårdare straff gör inte så att dessa försvinner. De finns kvar och just nu så sitter förmodligen det en del unga män på internet och redan nu pratar öppet om sina tankar och hot om att göra saker.

Vakna upp politiker och samhälle och gör något åt detta problem så inte flera ska falla offer för dessa onödiga och tragiska illdåd.

Ge polisen mera resurser och öppna upp samarbete mellan myndigheterna. Sluta och va naiva och tro att det är bara prat som de håller på med dessa unga män på internet. Det finns lösningar att ta till men lagstiftningen behöver nog ses över och som vanligt en ekonomisk fråga som alltid.

Det finns lösningar och jag har många tankar och förslag. Ska nog börja bli aktiv politiker igen men det är tungrott för många ser bara hinder istället för möjligheter till förändringar. En sak är säker dessa unga män är inte friska i psyket och då av många olika anledningar. Vi måste fånga upp dem redan när de är små och ge dem hjälp.