Okategoriserade

Unga män som dör tidigt antingen av självmord eller dödsskjutningar

Dags för en förändring för de unga männen som växer upp i utanförskap av olika anledningar

Ytterligare en varm sommardag och för varmt för mig att ta en promenad. Det får bli en i kväll när värmen börjar avta för röra på mig vill jag göra. Idag blir det att chilla i skuggan och njuta av att det är sommar.

Nyheterna talar om att en ung man har gripits för misstanke för dödsskjutningen av en polis och när jag hör typ vilken misstänkt person det är och lite om hans bakgrund så är nog inte skottet menat för polisen utan någon som de stod och talade med mera troligt.

En kvinna, en mamma gråter för förlusten av sin son där en mamma förlorar dem kroppsligt och en annan mamma till förövaren där många andra känslor kommer upp. Ett sorgearbete som är tungt där skuld, skam och frustration blandas med vrede och kärlek till sin egen son som är så smärtsamt.

När jag läser om att hans mamma sökt hjälp för sonen inom olika myndigheter men inget hänt ännu från deras sida. Typiskt att det alltid tar sådan lång tid och få hjälp för de unga personerna. Han var redan straffad för ett brott som 15 åring och suttit på ungdomsanstalt för det och då borde myndigheterna lyssna på mammans rop på hjälp och agerat snabbare.

Hur kan samhället förändras när det är så trögt med att fatta snabba beslut och hjälp. I många av fallen när det gäller unga mäns problem så finns det inte en pappa med i bilden eller en annan vuxen manlig förebild som är balanserad och som kan ge trygghet och hopp om ett annat liv än det som de växer upp inom.

Många killar behöver en sträng rättvis man som de kan se upp till och följa för de vill ha en stark ledare med en stark sammanhållning. Den typ har vi inte i Sverige utan här jamsar vi med de unga männen och menar på att de är bara barn. Vi behöver se annorlunda på ungdomar som växer upp när de har en fot i barndomen och en i vuxenlivet. En period i livet som alla går igenom där många är villrådiga i den djungel som internet erbjuder nu också.

Ja, deras hjärnor är inte utvecklade förrän vid ca 25 års ålder där vissa har någon typ av personlighetsdrag med olika diagnoser och då pga genetik, blivit skadade av uppväxten eller både och som mest är troligt. Dessa unga män lever i ett samhälle med utanförskap för de klarar inte av den vanliga skolan. De kommer lätt in i fel sort kretsar för de vill tjäna snabba cash och köpa saker som de tror ger respekt och ett bättre liv. Ett liv i fara där de alltid behöver titta över axeln för faror finns överallt och de kan bli eliminerade.

De har inte ett “normalt” liv som den vanliga lilla person som lever i vårt avlånga land Sverige. Det behövs strama tyglar och något nytt för dessa unga män som växer upp som typ en annan skola som styrs på ett annat sätt och ett annat sätt att lära ut de ämnen de verkligen bara behöver för att klara livet. Att finna ett yrke som passar dem och då ett hantverksjobb för alla passar inte in i att sitta still och jobba som typ akademiker.

Ge de unga ett hopp om att livet kan bli bra. Just nu så vet nog många unga män att de blir inte gamla utan kommer troligt dö ung. Det är sorgligt att så många unga personer dör tidigt pga av olika anledningar där självmord ligger högt och nu dödsskjutningar.