Okategoriserade

Kvinnomisshandeln ökar där även förövarna kan arbeta inom polisen

Kvinnomisshandeln ökar i Sverige och Corona tiden har säkert ökat tillbuden

På nyheterna igår så berättade de att 5 kvinnor dödats av sin partner eller sitt ex under 3 veckors tid. Jag blir så upprörd för jag fattar inte att de inte kan få någon ordning på detta. Hur många ska behöva avlida under dessa förhållanden innan de verkligen hittar en lösning och det kan inte ta en massa tid för männen gör inga uppehåll i sina beteenden. De bangar på sina partners och det blir inga direkta snabba påföljder eller inga alls. Vad ger det för signaler till männen?

Finns statistik tyvärr på att en del av männen jobbar inom polisen och det gör ju inte saken bättre med typ utredningar och hur kan en kvinna anmäla en sådan man? 

På nyheterna var det en kvinnlig kriminolog som förde kvinnornas talan och ifrågasatte denna utvecklig och varför det inte görs något radikalt åt saken. Jämställdhetsministern svarade på frågor och som alltid ger politiker svävande svar och talar om att de lägger resurser på problemet men förklarar att det tar tid att skapa nya lagar osv.. Under tiden dör kvinnor och männen kan fortsätta sitt agerande utan att något snabbt händer vid första misstanke/anmälan. 

Kvinnomisshandel ligger högst upp på listan över brott

De som arbetar inom polisen begår även brott och då utanför tjänsten. De vanligaste är kvinnomisshandel, misshandel och rattfylla. Kvinnomisshandel är överrepresenterad och där en tredjedel av alla åtal mot poliser utanför tjänst. För de som vill läsa mera har jag lagt med länken till artikeln.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/QlrA68/kvinnomisshandel–polisens-vanligaste-brott

Kvinnomisshandel är inget nytt fenomen utan alltid funnits och inget vi kan få bort helt för vi är olika personer där vårt personlighetsdrag påverkar vår attityd mot andra individer ute i samhället. Det finns mycket att göra i den frågan och det är bråttom för denna utveckling är helt oacceptabel.

Samma sak gäller våldtäkter och sexuellt utnyttjande. Där unga vuxna och barn far illa och polisen har inte riktiga resurser och bra rutiner. Inom polisen så har de tyvärr en kultur att det är liksom inte inne att utreda sådana fall. Jag har sett det i ett program som handlade om hur polisen beter sig som tog upp detta bland annat.

Polisen borde ha en egen avdelning som bara jobbar med denna fråga. För om jag förstod rätt så är det ett fall bland alla andra för en utredande polis där det kommer in personliga åsikter in från personal och chefer. De är bara vanliga personer som jobbar i en uniform och inga robotar utan åsikter eller utan fördomar samt att de kan vara förövare själva. 

Människor tycker allmänt att bråk inom familjen ska man inte lägga sig i utan blunda och låta dem sköta sig själva. Det finns forskning och undersökningar i den frågan. Det behövs ett nytt sätt att jobba på med en större bredd på ämnet för som det är nu så släcker de bara de små bränderna och inte den stora branden som brinner för fullt i bakgrunden.

Det finns många “verktyg” att använda sig av men det behövs nya lagar för att det ska finnas en rätt att använda dem. Men det som vi kan redan göra nu behöver komma igång och det snabbt. Den trenden som finns i samhället att kvinnan är underlägsen och ska foga sig i att vara underlägsen mannen är ju förbaske mig stenåldern. Vi är lika värda där respekt ska finnas mellan könen.

Det måste ske en större förändring och det är politikerna som sitter på pengarna, De ger direktiv om hur polisen ska agera, hur de ska straffa och agera mot förövarna samt hjälpa offren. Den största insatsen är viktig i tidigt stadium där barn och de unga vuxna ska lära sig om respekt inför andra människor och de framtida parterna de kommer leva med i framtiden. 

Vakna upp politiker och ta av de rosa glasögonen och börja syna först polisen hur de agerar och hanterar dessa fall samt ge nya “verktyg” där det inte handlar bara om att ge längre straff eller hur anmälningarna görs osv….