Okategoriserade

Påskfirande och de Abrahamitiska religionernas bakgrund med Guds närvaro

Påskveckan har börjat och jag funderar över historiken kring traditioner och tro

Nu är det påskvecka och idag är det Dymmelonsdagen sedan kommer de följande dagarna skärtorsdagen, långfredagen samt påskdagarna.

Texten nedan om Dymmelonsdagen är hämtad från Wikipedia

Dymmelonsdagen kallas onsdagen före påsk, vilken infaller under stilla veckan, och är dagen då påskfriden inleds. Namnet kommer av traditionen att i Skandinavien ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna denna dag med trästavar, dymblar eller dymlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det är stilla veckan och att långfredagen är i antågande.

Texten nedan om skärtorsdagen är hämtad från Wikipedia

Temat på skärtorsdagens gudstjänst är nattvardens instiftande, “Det nya förbundet”.[2] Den liturgiska färgen är vit, vilket symboliserar glädje, och det betyder att textilierna på predikstol, altare och prästens kläder är vita.[3][4] Altaret dekoreras med vita och röda blommor och sex ljus.[4] Det är sex altarljus innebärande högtid. Denna dag firar kristendomen att Jesus instiftade nattvarden då han den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden, se fottvagning. Skär betyder ren.

Långfredagen blir Jesus korsfäst enligt sägnen och tradition

Långfredagen så blir Jesus “Yeshua hans riktiga judiska namn” dömd till döden och korsfäst enligt bibeltexterna. Hur allt gick till finns det olika teorier om nu och jag kan tänka mig att det hela handla om politik och att han var rebellisk och blev farlig för de som styrde i regionen samt det Judiska prästerskapet. Sanningen kommer kanske fram i framtiden men kyrkan kommer säkert med näbbar och klor behålla den syn som har skapats efter Jesu Tid.

Jag är född inom den protestantiska kyrkan och alltid haft en känsla sedan jag var liten att det inte kan vara så som vi fick lära oss i skolan om religioner när jag växte upp. Jag lämnade kyrkan 2014 för då hade jag fått så mycket mera information och kunskap om historien kring de tidseror när de Abrahamitiska religionerna skapades. Det finns många teorier och jag är helt övertygad om att allt handlade om maktspel från de som skapade religionerna efter profeterna.

All respekt till profeterna som kom med budskap från “GUD” De Abrahamitiska profeterna är Moses Judendom, Yeshua Kristendom och Mohammed Islam. Jag har tagit upp dem från den ordning de har skapats. Hur religionerna är idag och följs har inte profeterna skapat utan efterföljare som tolkat texterna. Där det har påverkats hur dessa var som personer samt dåvarande kulturer och de begränsade kunskaperna om många saker i livet då.

Finns mycket att säga om detta brännheta ämne men jag är helt övertygad om att allt handlar om i slutänden styrmedel och att ge folket hopp om att vi inte är ensamma utslängda i ett oändligt universum på en planet där vi har en tuff tillvaro för överlevnad.

Är vi villrådiga och mår dåligt utan andlighet och känslan att stå ensamma i livet utan att ha en tro på något större än oss själva?

Jag har en tro på en skapare som håller allt samman och det är på en kvantnivå och att allt handlar om en energi värld. Där vi är ett med alltet…