Okategoriserade

Helgonet Lucia lyser upp den mörka norden när vi har som mörkast.

Vem var Lucia och fanns hon på riktigt eller bara en sägen?

Luciadagen och jag har inte reflekterat över det förrän jag satte mig nu vid datorn och blev påmind.

Lucia är en typisk svensk tradition som även börjat firas mera utbrett och den påverkas också av pandemin såklart. Inga luciatåg som lyser upp hos människor nu i mörkret och då speciellt på äldreboende.

När jag växte upp innan datorer och google så berättades det om Lucia att hon var ett helgon från Italien.

Hon gick till de kristna som gömde sig i katakomberna för de var förföljda. Hon gick med mat till dem och när hon gick ned i mörkret så satte hon ljus på huvudet i en typ ljushållare för att kunna bära mera saker med sig ned.

Den vita dräkten symboliserar att hon är ett helgon och det röda skärpet runt midjan är enligt den berättelse jag hört som barn. Är att hon blir stucken med en dolk i magen och får även sina ögon utstuckna.

Det finns nu mycket information på google och orkade inte läsa allt som står på wikipedia. Jag hoppar över att läsa..

Det spelar egentligen ingen roll om historien för den är säkert färgad och vriden med tiden. Vi tar på oss lusselinne och sjunger julsånger och lyser upp mörkret innan julen snart är här. En trevlig tradition när det är som mörkast på året.

Trevlig Luciakväll