Okategoriserade

Nobeldagen utan pompa och ståt

10 december och det är Nobeldagen

Nobeldagen är känd i hela världen som inte blir av med pompa och ståt som vanligt. Covid-19 har fått oss att backa i många gamla traditioner men det är bara att gilla läget och komma igen när pandemin har släppt greppet.

Alfred Nobel var en man som var smart att låta sin förmögenhet gå till eftervärlden och gynna forskare för nya upptäckter samt andra områden. Han skaffade sig inga barn och den stora släkten väntade på att få ärva förmögenheten men ack va de bedrog sig.

Text hämtad från wikipedia……………………

I sitt testamente, daterat den 27 november 1895, stadfäste Nobel att en stiftelse skulle grundas av hans förmögenhet, och att räntan skulle utdelas som pris åt personer som under föregående år gjort mest nytta för mänskligheten. Släktingarna fick bara cirka en halv procent av arvet eftersom Nobel ansåg att stora rikedomar som ärvs underblåser lättjan och bidrar till människosläktets försoffning.

……………………………………………………………..

Han har även skrivit poesi och ett skådespel, Nemesis om den mångfaldigt litterärt skildrade våldsamma historien om den italienska adelsfamiljen Cenci på 1500-talet. Det hade jag inte en aning om faktiskt att han även var intresserad av dessa områden.