Okategoriserade

PFAS ger oss cancer och vi blir mindre fertila. Vad har vi skapat för värld vi lämnar till alla generationer framöver

Nu har de gått ut med på nyheterna om det jag skrivit om tidigare och vid flera tillfällen. Giftiga ämnen som aldrig bryts ner utan finns kvar i naturen som går ner i grundvattnet samt ut i vår närmiljö och näringskedja.

I Sverige just nu så finns det över 11.000 platser där de använde för 10 år sedan skumsläckningsmedel med PFAS vid brand som finns kvar i marken och som kommer finnas kvar för alltid.

PFAS finns i många produkter som vi använder dagligdags se listan nedan som jag hämtad på nätet.

Ämnena förorsakar cancer och vi blir mindre fertila. Mänskligheten kommer bli snabbare fördärvad av allt i vår närmiljö än den globala uppvärmningen. De forskar om att bota cancer och lägger ner massor med pengar på det samtidigt som vi  får vi i oss cancerframkallande ämnen från vår närmiljö.

Hur kan vi stoppa denna framfart? Kan vi göra det eller är det redan försent? De giftiga ämnen försvinner aldrig utan finns kvar för alltid och som sedan ökar i mängd med tiden. Alla de giftiga ämnena påverkar även våra psyken och så undrar de varför vi mår sämre och sämre.

Vakna upp och inse åt vilket håll vi går mot… Text nedan hämtad från nätet..

“”PFAS omfattar tusentals olika ämnen som delas in i flera grupper. I ett första steg brukar polymerer och icke-polymerer skiljas åt. Dessa två grupper kan sedan delas in i flera undergrupper.

Hittills har över 4 700 olika PFAS-ämnen med CAS-nummer identifierats av OECD. På OECD:s webbplats kan du ladda ner en tabell över identifierade PFAS-ämnen”” Gå in på hemsidan och läs mera..

PFAS-ämnen i olika typer av produkter
Användnings­område Exempel på användning Exempel på ämnen Exempel på funktion
Textil och läder Ytterplagg (till exempel GoreTex), paraplyer, väskor, tält, bilklädsel, skor, mattor, möbeltyg, impregneringsmedel PFTE, FTOH, FTS, PFOA Vatten-, fett- och smutsavvisande
Brandsläckningsskum Klass B-skum som används vid vätskebränder, främst petroleumbränder Fluortensider, innehåller ofta prekursorer till
6:2 FTS och PFHxA
PFOA
Förmåga att skapa en tunn vattenfilm mellan skummet och den brinnande vätskan
Pappers- och livsmedelsförpackningar Popcornpåsar, pizzakartonger, kartonger, maskeringspapper Fluorerade polymerer, PAPs/diPAPs,
6:2 fluortelomerer,
PFOA
Fett- och vattenavvisande
Kosmetiska produkter Smink, solkräm, hudkräm, underlagskräm PAPs/diPAPs, PFCA Olje- och vattenavstötande, utjämnande
Hushållsprodukter Rengöringsmedel, golvpolish, bilvårdsprodukter, färg, stekpannor med non stick-beläggning, skidvalla FTOH, PTFE (Teflon), PFOA, PFHxA Flyta ut jämnt,
inte bränna fast,
ger glid och är smutsavvisande