Okategoriserade

Påsken traditioner och sägnen som jag hoppar över för jag är rebellisk. Kyrkans ledare gör många brott under Vatikanens skyddande hand som får mig att se rött av ilska.

Är påskens traditioner sägnen eller något verkligt som hänt?

Jaha så var det påskvecka och vår kristna högtid som är baserat på sägnen i mina ögon känns långt borta för mig. Jag har respekt för de som fortfarande vill leva i den visionen hur allt gick till under den judiska påsken i Jerusalem men jag hoppar över.

Jag hoppas att de snart kan bevisa en annan berättelse i framtiden kommer snart till oss för de gamla berättelserna börjar kännas mossigt. Liksom vuxit ur sin dräkt och behöver förnyas. Vi firar påsk med andra attribut som inte har något med Jesus att göra alls under helgen som tex påskharen, påskägg, påskris samt våra söta små påskkärringar som ringer på dörren för att få lite godis.

Ja ja, alla våra seder och traditioner har mixats med tiden av alla våra influenser från olika länder. Vi har inte så stor skillnad på vår mat som vi typ äter till Jul, Påsk och Midsommar. Det är samma maträtter med lite skillnad med den är inte stor. Julmust som blir påskmust bland annat…

Påsken är en judisk sed och de firar uttåget ur Egypten när Moses vägledde folket ut från slaveriet där många händelser var tvungna att hända innan för att de skulle få gå. Det är också troligtvis en sägen för det finns inga berättelser i några andra texter utöver de religiösa. Dåtidens påsk under Jesus tid i Jerusalem var en stor fest där många slog läger utanför stadens murar. Alla ville bege sig till Templet för att be och offra ett djur till Guds ära. Där de religiösa som styrde i staden hade skapat en egen valuta för templet så de som ville köpa djur för att gå in och offra samt be fick först växla sina pengar utanför typ i växelstånd som stod blandat med stånden för försäljning av djur.

De höga prästerna höll ett vakande öga över folket med de romerska soldaternas hjälp som gjorde allt för att behålla lugnet i staden. Nu som då så fanns det många som ville annat än vad prästerskapet ville tvinga dem till.

Rebellen Jesus ville skapa en förändring i den dåvarande politiken och religionen som han tyckte var för hård och inte för folket som hade det svårt i livet. Han var en rebell som fortsatte på vägen som Johannes döpare hade startat. Om berättelsen stämmer med vad han gjorde utanför templet så förstår jag hans vrede och tilltag. Hans ilska över prästerna som tjänade pengar på att ha en egen valuta och tog naturligtvis en slant för att de utförde växlingen. De valde ut vilka som fick komma in i templet och de var naturligtvis de med pengar. De fattiga som inte hade pengar till ett offerdjur eller på något sätt kunde tillgodose prästerna något fick inte komma in.

Kärlek och närvaro till Gud är något helt annat än vad dessa penning giriga präster står för. De är inte mer troende eller har mera närvaro till Gud än den lilla människan.

Är det något som jag blir vansinnigt arg över så är det alla religiösa representanter som gömmer sig bakom sin klädsel och begår brott. De missbrukar sin position och utnyttjar unga pojkar/flickor sexuellt. Helt vansinnigt de om någon ska väl ändå ha en annan syn på den sexuella biten i livet.

De katolska representanterna ska leva i celibat men hur många gör det? Sex är en naturlig del av vårt liv och att ta bort det helt i unga år är svårt och kan då bli ett sjukligt beteende istället. Ett tvångssyndrom som förstärks av förbudet för allt som inte är tillåtet blir alltid en större känsla att göra än om det är ok.

I Vatikanen så har de en egen advokat som sköter om dessa fall för de har så många problem så de var tvungna att anställa en egen. Senast nu på nyheterna så gick en Kardinal fri från anklagelserna för sexbrott. Förbaskade gubbe som har mage att utnyttja sin position mot de unga för sitt höga nöjes skull och för att få njutning. Där de unga får sina liv förstörda medan han kan fortsätta jäsa vidare i sin höga uppblåsta tillvaro i de fotsida röda/svarta klädnaderna som ska försöka få dem att se så seriösa, goda och troende ut.

Det behövs en stor förändring för folket och inte denna gamla uttjatade tro som vi haft nu ett tag som börjar blekna i alla brott som begås under Vatikanens tak. En mycket mörk värld där många har farit illa samt gör i dags dato. Jesus skulle ha skrikit högt och rebelliskt gått emot deras leverne, tilltag och deras rika utsmyckade byggnader.

Min tanke som jag har samt även många andra ute i världen är att allt är ett det finns inga gränser. Vi är ett med hela skapelsen och därmed en del av Gud inom oss.