Okategoriserade

Viruset spanska sjukan tog många liv under 1918-1920

Vilket härligt väder ute idag tänkte jag och redo för en kort promenad men min ork samt blåsten fick mig att runda av väldigt fort och in i stugvärmen igen. Njuter av det fina vädret inne och gör något skapande.

Ett ämne idag som inte är så roligt att skriva om men behövs för en förståelse och att vi hjälper till med så mycket som det går för att begränsa Corona virusets framfart.

Jag lyssnar på nyheterna och följer Corona viruset och börjar tänka på spanska sjukan som dödade mellan 30 – 100 miljoner människor, en pandemi i början på 1900. Den började våren 1918 och kom i tre vågor som först började klinga av på våren 1920. Viruset spreds snabbt ut i världen och att det gick fort på den tiden berodde på de stora truppförflyttningar under 1:a världskriget samt att de tystade ner informationen för att kunna hålla igång sitt krigande.

I början så var det som nu de gamla och svaga som drabbades men under den andra vågen som kom i augusti 1918 så drabbades även de mellan 20 – 40 år. Kulmen kom i oktober 2018 och mattades av till årsskiftet och tar ett nytt strupgrepp på världen med en tredje våg i början på 1919.

Alltså under två år som världen fick vara med om ett dödligt virus för alla och inte bara de mest utsatta. Hur Corona kommer att bete sig har vi ingen aning om idag. Det gäller att alla medverkar i denna tid för vem vet hur viruset kommer bete sig och om det hinns med att skaffa fram ett vaccin som skyddar innan en större skada har uppståt. Den möjligheten fanns inte då eller så mycket kunskap om hur viktigt det är med renlighet samt hur virus och bakterier smittar.

I Sverige var vi då till antalen endast 6 miljoner där ca 37 573 dog samt säkert ett mörkertal. Det har forskats vid flera tillfällen på kvarlevor från personer som dog av spanska sjukan där kropparna bevarats väl och med de kunnat komma fram till vilken typ av virus det handlade om. Det var ett influensavirus typ A av subtypen H1N1 under 2009 så var det svininfluensan med lika virus men världen drabbades inte så hårt då utan blev milt. Vilket berodde på att befolkningen hade varierande grad immunitet mot viruset.

Varför drabbades de yngre då? Forskarna har kommit fram till att den gav en överreaktion hos immunförsvaret. Kortfattat, viruset aktiverade vissa gener som ska upphäva infektioner i kroppen. Celldöden blev då omfattande och öppnade för bakteriell lunginflammation. På grund av det så blev de friska som drabbades hårdas för ett starkt immunförsvar gav större skador på lungorna.

Viruset direkta effekt i lungorna kunde orsaka lungödem med blödningar i lungvävnaden som kunde leda till döden snabbt redan efter några timmar efter insjuknandet, de flesta avled mellan 6-11 dagar efter.

Varför fick viruset på den tiden namnet spanska sjukan? Det startade inte där men var det land som fick stor pressbevakning. De stod utanför kriget för de var neutrala som de även var under 2:a världskriget. De krigande länderna stoppade informationen för befolkningen för att inte skada stridsmoralen bland vanligt folk och därmed censurerade all information, som typ Kina försökte nu i början.

Tysta läkaren och hans gamla studiekollegor som han berättade sin upptäckt för på ett forum, tror det var en fb grupp. Hur tänkte de egentligen? Man kan inte tiga ihjäl ett så stort problem som kan drabba en hel världsbefolkning. Läkaren är död idag på grund av Corona, han var inte gammal eller svag??

Jag har funderat på varför viruset fått det namnet men nu vet jag. De vet inte idag hur viruset uppkom eller var epidemins centrum började. Tur att vi har mera kontroll och en sjukvård som är bättre men det är vi folket som måste bidra till att undvika göra vissa saker för att stoppa spridningen.

Jag är just nu en person i riskgruppen men jag oroar mig inte men gör inte onödiga saker ute på stan utan håller mig hemma. Nu för tiden så kan vi ha kontakter med andra genom vårt fantastiska internet. Tacksamhet