Okategoriserade

Påverkar Gangster rap våra ungdomar?

Lördag igen och jag tycker veckorna springer fort fram där ljuset vänder åter in över Skandinavien.

Nu i veckan så såg jag på Svt play en debatt om gangster rap som de kallar det. Där rappare Cuz medverkade som uttalade sig om att det naturligtvis påverkar ungdomarna.

Hur påverkar det våra unga som växer upp? Gör den det eller inte var frågan…

Jag tror helt enkelt att den naturligtvis gör det men ska inte förbjudas för vi har yttrandefrihet i vårt land och inget ska tystas ner Men…. Vad kan vi vuxna göra för våra ungdomar???

Vi måste ut i skolorna och prata om det våld och gansterliv som börjar bli som en kult som kan växa sig starkare om vi inte stoppar utvecklingen. Det är ungdomar som växer upp i utsatta områden där livsstilen har ett hårt grepp om de unga som bor där. Det är en tuff miljö och de har svårt att hävda sig och bryta mönstret som redan finns där.

Killarna har det speciellt tufft för att den som visar sig svag eller vill hålla sig utanför denna kriminella zon så hamnar de utanför. Vi vet hur unga gör saker för att få vara med vissa personer där de inte vågar gå emot det som ledaren säger och kan även bli utsatta för dödshot som vi idag ser verkställs.

Många unga ser inte möjligheten att kunna bygga upp ett bra liv med god inkomst som vanlig arbetande person. Utan de vill ha ett bra liv och då med snabb påverkan att få in mycket pengar. De har förmodligen dessa unga rappare som en förebild i sitt liv för de känner igen sin egen tillvaro ute i förorterna. Där de växt upp och lever sina liv.

Hur kan vi hjälpa och förändra denna utveckling där unga män blir skjutna ute på öppen gata? Där droger flödar och att komma över droger är lika snabbt som att beställa hem en pizza. Det är något som politikerna behöver ta tag i men att sitta inne på sina höga poster och tycka till om deras värld kommer inte gå så bra.

De behöver ut i det riktiga livet där de lever för att kunna förstå och få en riktigt bild av hur de lever och har det. Skolorna samt fritidsgårdarna har en stor roll i deras tid och utveckling. Ungdomarna behöver tidigt få insyn i hur livet kan bli om de väljer den hårda vägen i samhället.

Jag menar då verkligen tidigt redan vid start i skolorna i de drabbade områdena. Läst om en grabb på 9 år som begått flera brott där socialen får ta hand om den unga pojken. Det blir ingen riktigt uppföljning utan ett tramsande om pojkens tillvaro och liv..

Våra hjärnor är inte färdig utvecklade förrän vid ca 25 års ålder när det gäller från handling till konsekvens. De som också då har något personlighetsdrag har ännu svårare att ta in sin del i ansvaret för vad de gör.

Något behövs verkligen göras och en sak tycker jag är att de som styr och ställer i samhällena ska bli på lästa om hur vi utvecklas kroppsligt och psykiskt under vår uppväxt samt mycket mera förstås…