Okategoriserade

Lågaffekt metoden som de använder i vissa skolor är ett omdiskuterat ämne

Idag är en dag som går till att klura ut saker som behöver tas beslut om.

Gick ut i det fina vädret trodde jag då, suck Höll på blåsa bort och löven som jag försökte kratta upp virvlade runt mina ben och skottkärra. Näe fy sjutton det blir att gå in i stugvärmen och mysa framför brasan. Blev lite krattat i alla fall, måste även ta det lugnt för att min rygg inte ska protestera samt min mage ska krångla mera. Behöver dock den friska luften en stund..

Idag så tänkte jag nämna ett problem som vi har här i Sverige och som de försöker lösa med lågaffekt metoden och då handlar det om skolorna. De håller på att spåra ut helt och många ungdomar kommer inte in på gymnasiet och det är mest pojkar. De blir omsprungna av flickorna med stormsteg på kunskapsnivå..

Varför kan man undra? Hur har det blivit så här i våra svenska skolor? Varför har de typ inte dessa svåra problem i Finland och Norge? Mmmm man kan undra?? Det är helt klart flera anledningar än bara en. En sak är att lärarna har fråntagits ledarrollen och får inte göra typ någonting när en elev beter sig otrevligt och störande. Det ger eleverna spelrum att bete sig dåligt med ett medvetande om att läraren inte kan göra något.

Då till lågaffekt metoden… Jag tittade på en filmsnutt från lågstadiet i en ort i Sverige som använde den. En del saker tyckte jag var bra men inte allt naturligtvis för eleverna ska ha respekt för sina lärare och se dem som en god vägledare. Det finns många saker som kan ändras i skolorna så de blir bättre men att få de inplanterade är svårt för det ska alltid ta sådan tid att ändra beslut samt att så många ska tycka till om ändringar.

Vi har de alla olika personligheterna som jag talar om samlade i ett klassrum utan någon speciell struktur eller ordning. De som är typ predators ser direkt en lärares svaga sidor som hos andra elever och kör sitt race. Läraren behöver ha en stark auktoritet och utbildad i konflikthantering, ledarskap och hur fångar man en publik. Eleverna blir snabbt uttråkade om de bara ska sitta stilla utan att ha något att pilla på eller fokusera på.

Dagens barn/ungdomar som växer upp har ett sådant snabbt informationsflöde i det vardagliga livet med sina mobiler, surfplattor och datorer så att bara sitta stilla där en person ska fånga deras intresse måste vara duktigt på det.

Den gamla skolan fungerar inte längre och det behövs ett lyft så att de följer med utvecklingen som sker ute i samhället. Ett beslut måste göras och med en snabb förändring för vad händer med alla dessa unga personer som inte klarar gymnasiet och ska ut på arbetsmarknaden och ut och leva sina liv.

Jag har många idéer om hur de kan ändra, ska nog ta upp det med mitt parti som jag är med i. Liberalerna som är mycket fokuserade på skolfrågor.