Okategoriserade

Miljöfrågan där många inte är insatta i de verkliga farorna

Idag så blir det en del funderande samt skrivande för mig i min situation jag är i just nu. Livet har sina stunder av glädje samt utmaningar och just nu är jag i en utmaning.

Jag läste om igår att vår svenska unga Greta Thunberg ska segla över Atlanten till New York för att slippa flyga som hon anser vara en stor miljöbov. Det blir många kommentarer vad den unga kvinnan än gör för något. Jag själv tycker att det är ett stort Pr jippo, en modefluga som kommer falna snart.

Vad har egentligen hänt i miljöfrågan sedan hon började sin skolstrejk? Förmodligen ingenting när det kommer till förändringar i miljön. Bara en massa personer högt uppsatta och enkla har lyft henne och tycker hon gör en bra gärning. Men vad har förändrats, inget….

Tyvärr, för det behövs verkligen en stor förändring men jag tycker att hon fokuserar lite på fel saker. Det hon pratar om absolut men det finns mera akuta saker som behövs ta tag i som många inte ens förstår eller har kunskap om.

En stor miljöbov som jag såg en dokumentär om på svt play, som jag inte visste om faktiskt. Det är modebranschen som tillverkar en massa kläder billigt till oss konsumeter. Speciellt bomull och då tänker många jamen det är ju en bra sak, äkta bomullskläder.

Men det är var de har dessa stora plantager som skadar naturen. Plantorna behöver rikligt med vatten och det påverkar naturens vattenresurser och det försvinner sjöar och gör stor skada. De använder mycket bekämpningsmedel som skadar miljön och gör människor sjuka.

Även när de färgar och gör tryck på våra kläder i Asien så har de inga restriktioner på hur de ska hantera avfallet från industrin utan släpper ut det farliga slagget direkt ut i floderna utan någon typ av rening som sedan kommer ut i våra hav. En del har någon typ av rening men det är en dålig kontroll på hur det sköts.

 

Sophantering är zero i vissa delar av världen och de slänger soporna direkt ner i floder som tar sig ut i våra hav. Där befolkningen inte kan leva på fisket längre utan hämtar upp plastsaker som kan åter användas antingen genom pant eller på annat vis. Vi har nu i våra vatten microplast och plast som djuren äter eller fastnar i och får en lång plågsam död. Allt djurliv dör mer eller mindre i dessa floder.

Onödiga transporter som rullar på vägarna och ute på haven osv. Det finns så mycket mera att göra akut men var finns de aktiva politikerna då. De blir stoppade för att de största bolagen ägs av de rikaste i världen och de vill inte släppa sin mjölkkossa på pengar. Kommer vi någonsin få ordning på allt innan det är för sent? Vi behöver sätta press på att de rika länderna ändrar sin konsumtion och hjälper de länder som producerar en bättre hantering av avfall.