Okategoriserade

När historiens vingslag vid berör dagen med pompa och ståt

En härlig sommardag får vi uppleva på vår Nationaldag och jag tänker på alla som engagerar sig och ordnar med trevliga upplevelser att det inte regnar. 

Hur många i vårt avlånga land vet varför vi firar just denna dag som vi i början kallade för svenska flaggans dag.

Vi har firat denna dag sedan 1893 till åminnelse att Gustav Vasa blir vald till Sveriges konung och av 1809 års regeringsform. Dagen blev officiellt Sveriges nationaldag först 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag.

Gustav ” Eriksson” Vasa blir vald till vår kung den 6 juni 1523 av riksrådet i Strängnäs. Han blir krönt till vår konung mycket senare i Uppsala Domkyrka 12 januari 1528. Han får 11 barn, den förstfödde sonen med Katarina av Sachen-Lauenburg som blir Erik den IVX och de resterande 10 med Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud). Där två av sönerna blir också kungar Johan den III och Karl den IX. Han ligger också begravd i Uppsala Domkyrka med sina två första fruar, drottningar. 

Att han blir vald att är nog för att han gjorde en stor reform i Sverige bland annat tog bort kyrkans makt, katolicism och införde protestantiskt tro. Riksdagen i Västerås tog beslut 1527 att kungen erkändes som kyrkans överhuvud istället för påven. Första helsvenska bibeln “Gustav Vasa bibel” utkom 1541 och i kyrkobruken gjordes först 1544 ändringar i protestantisk riktning.

Idag blev det lite historia i mitt inlägg som jag alltid tyckt varit roligt. Ha en underbar trevlig Nationaldag alla.