Okategoriserade

Gårdagen blev en bra upplevelse och en tuff

Jag skrev inget på bloggen igår för det fanns inte tid innan jag åkte in till sjukhuset och orken var helt bortblåst som en tornado när jag kom hem.

Innan besöket så gick jag runt i parken i Uppsala och njöt av det fina vädret och luktade på blommorna precis som tjuren Ferdinand gör på julaftons underhållning. 

Blev utsatt för en behandling som var rätt smärtsam och obehaglig, suck.. 

När vi upplever stark smärta eller stor stress så är det bra att tänka på att andas rätt annars tuppar man ju av. Bröstandning med snabba andetag resulterar i att man börja hyperventilera till slut. Jag fick tänka på att ta djupa lugna andetag och hålla sköterskan i handen. 

När man börjar hyperventilera så känns det som att man inte får luft och börjar andas ännu snabbare. Vi får då för mycket syre i kroppen än vad vi behöver. Blodkärlen drar då ihop sig då och hemoglobinet minskar blodets förmåga att transportera syre. Blodet som kommer till hjärnan har då mindre koldioxidhalt och med det mindre syre till hjärnan. 

Det vi upplever då kan kännas väldigt skrämmande för vi får symtom som andnöd, yrsel, förvirring, bröstsmärta, muntorrhet, hjärtklappning samt mera. Jag har upplevt det några gånger i livet när det hänt jobbiga saker men förstått att det inte är en hjärtinfarkt på gång. Utan jag har börjat andas lugnare och ser mig göra något trevligt . Affirmerar något ställe i mitt sinne som jag vet ger mig lugn. Som jag sagt tidigare, hjärnan kan inte skilja på sanning och fantasi utan reagerar på våra intryck och tankar. 

Ibland har det inte fungerat men då har min biologiska kropp haft för lite blod i systemet och med det ytterligare mindre syre till hjärnan. Tankarna kan bli lite snurriga och orediga  som även kan ge en tillfällig humörförändring. Jag blev snabbare arg och irriterad under den tiden. 

 

Andningen är viktigt så ta några djupa andetag per dag och buk andas.