Okategoriserade

Led Jesus i onödan?

Långfredag är det idag och de som är troende kristna har en djup känsla inför Jesus lidande och död under denna dag. Led Jesus i onödan eller ska vi börja ta ansvar för våra beteenden inför varandra? 

Jag som lämnat kyrkan redan 2014 och anser mig religionsfri har ändå en känsla inför Jesus som var en rebell i mina ögon som ville förändra människors syn på varandra och livet till vår skapare. En visionär som hade förmågan att se, höra och uppfatta saker som andra inte kunde. 

Vem var egentligen Jesus och dog han verkligen på korset? Det finns många berättelser och visioner om detta. Bibelns texter är skrivna så långt efter hans död och har förmodligen påverkats av tidens liv och redan religioner som fanns innan. Dåtidens män som det naturligtvis var som skrev texterna var de välutbildade och med det då också välutbildade i teologi.

Texterna påverkades verkligen av det som redan fanns innan och mixades med det som Jesus pratat om. Han kunde inte skriva eller läsa utan var en hantverkare som jobbade med sina händer. Få personer kunde denna bedrift och hade ett stort inflytande på berättelserna och historien som skrevs.

Jesus var en enkel person utifrån landet som såg den lilla individen och värde i alla människor. De höga prästerna urskilde vilka som var värda och bra människor från makt, pengar och de som lydde blint reglerna från de heliga skrifterna. 

I templet i Jerusalem så hade de en egen valuta som alla måste växla till för att få komma in och slakta ett djur som de köpte dyrt från säljare utanför synagogan. Speciellt inför högtider så var det stor omsättning och handel inför ceremonierna inne i synagogan. Jesus blev arg över denna handel och ansåg att alla har rätt att komma in i synagogan utan att lägga dessa pengar i prästernas djupa fickor.

Vi hedrar Jesus idag över hans lidande och död och för det han kämpade för. Att alla har lika värde var vi än kommer ifrån eller tror på. Mänskliga rättigheter är en viktig del i världen och vårt agerande mot varandra. 

Lyssna på denna video från filmen Jesus Christ Superstar från 1973 där Jesus sjunger om sin rädsla inför det som ska hända och varför han ska behöva gå igenom denna händelse och dö för att ny tid skulle starta. Jag blir alldeles emotionell av att höra hur han sjunger ut sin rädsla och förundran över Guds mening med hans död. 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=2QW2Wh1OZBA[/embedyt]