Okategoriserade

Långhelg för kristna att fira med en salig mix

Idag så blev det en tur ned till vattnet där jag satt så länge att jag nog brände mig i ansiktet. Hade behövt haft solskyddsfaktor men det får bli imorgon. 

Idag så är det första dagen på vårt påskfirande inom kristendomen som har fått många olika seder i en riktig mix. Där barn klär ut sig till påskkjärringar, vi använder påskfjädrar i björkris, vi ger varandra dekorerade påskägg med godis i. Där vi säger till barnen att en liten påskhare kommer och lägger dem.

Judarna firar påsk också men av en helt annan anledning nämligen uttåget ur Egypten som Jesus begav sig till Jerusalem för att fira. Kristna firar Jesus lidande, död och återuppståndelse som utspelades under deras påskfirande. 

Den delen av världen styrdes då av romarna och det politiska klimatet var oroligt. Det fanns olika folkgrupper inom judendomen som fariséerna, seloterna, sadducéerna, publikanerna och esséerna. 

Jesus som var jude blev nog sedd som en rebell och en politisk fara för de styrande, speciellt prästerskapet som han gick hårt emot. Det finns så mycket att säga om denna berättelse men blir för långt här på bloggen. 

Starten av denna värld med alla åsikter, religioner och makt var en man vid namn Abraham som fick ett budskap från Gud att utvandra till det heliga landet som de fick i en gåva av Gud enligt sägnen. Därav denna konflikt i detta område bland annat. Judendomen, Kristendomen och Islam kallas för de Abramistiska religionerna. Alla tre har en viktig händelse också i Jerusalem därav bråket, suck 

I det heliga landet så fick Patriarken Abraham en son först med en Egyptisk slavinna som blev Ismael och sedan en son med sin fru som fick namnet Isak. Ismael och hans moder blev förvisade ut i öknen och skapade därmed början av historien kring Islam. Isak blev start till en grund för judendomen och kristendomen som kom före Islam i tid. 

Kristendomen är ursprungen ur judendomen. Jesus var jude och Paulus som var med i början och formade tron var väl utbildad inom judendomen. Allt som firas och traditionerna har skapats i efterhand på alla mötet som gjorts många århundranden efter Jesu tid. Där det var de inflytelserika personerna som fick bestämma hur allt skulle tolkas och formas. 

Kejsaren Konstantin lät införa kristendomen som statsreligion i romarriket på 300 talet och med det var han med politiskt och påverkade många beslut. Hans mor Helena lät uppföra födelsekyrkan i Bethlehem och gravkyrkan i Jerusalem. Han kallade till det första konciliet mötet i Nicaea 325 där de bestämde flera saker. Gå in och läs om det historiska som skrivits om allt. Den riktiga sanningen vad som hände och bestämdes under religionens utveckling får vi nog aldrig veta. 

GLAD PÅSK TILL ER ALLA OCH EN ÖNSKAN OM SINNESFRID OCH FRED PÅ VÅR JORD