Okategoriserade

Hjärnans aktivitet ger oss ett spektra av olika tillstånd

Vaknade tidigt så det blir en lång och intensiv dag. Fika med en vän först och sedan på ett möte ikväll inne i Uppsala, alltid roligt att möta nya personer.

Idag tar jag upp hur de olika hjärnvågorna jobbar som är pågående dygnet runt i vår hjärna där miljarder av hjärnceller kommunicerar med varandra med små elektriska impulser. Aktiviteten kan registreras med hjälp av EEG (elektroencefalograf) där vi kan se de olika hjärnvågorna genom att placera elektroder utanpå huvudet. Hjärnvågorna svänger med olika frekvenser beroende på medvetandetillståndet.

Betavågor som har en frekvens mellan 13 – 40 hertz är de snabbaste och som hör ihop med tänkande, problemlösning och aktiv uppmärksamhet. I detta tillstånd kopplar neuronerna i stora antal, i snabb följd och försöker utföra topp prestation.

Alfavågor har en frekvens mellan 7 – 12 hertz och är den mest dominanta där ditt medvetande expanderar. Ny energi sätter igång att flöda och rädslor försvinner. Inom biofeedback är alfa träning den mest effektiva mot stress. Det är nu vi kan komma på nya idéer och lösa problem. Speciellt när vi blundar och vänder uppmärksamheten inåt för då ökar både alfavågornas förekomst samt amplitud. Det blir liksom ”bron” eller typ inträdesbiljetten till det omedvetna som är ännu långsammare frekvenser som theta och delta.

Thetavågorna har en frekvens mellan 4 – 7 hertz och är dominerande hos mindre barn. Hos vuxna uppträder de bara under drömmar och dåsighet, samt vid starka känslor. De finns djupt inne i hjärnan och reflekterar omedveten aktivitet med känslor och drömmar. Vid meditation kommer vi nära förträngda känslor men förutsättningen är att man har tillgång till alfavågor. Annars förblir det omedvetna innehållet omedvetet. I theta tillstånd kan vi nå djupt ner i meditation och få en känsla av att sväva. Vi kan till och med uppleva att ditt medvetande når utanför din kropp. Theta vilar direkt på tröskeln till det undermedvetna.

Deltavågorna har en frekvens mellan 0,5 – 4 hertz och ses hos nyfödda barn samt även under djup sömn hos vuxna. Dessa långsamma vågor har att göra med våra överlevnadsfunktioner som finns djupt inne i hjärnan. Under psykoterapi där patienter upplevt sin egen födelse så har deltavågor observerats. Några menar att dessa vågor påvisar kontakt med det kollektiva omedvetna. Deltavågor tillsammans med alfa kan reflektera en inre intuitiv, empatisk radar, ett sjätte sinne.

Tankar är frekvenser och ska vi se på helheten så förstår vi hur vi kan påverka oss själva på alla plan när allt i hela universum består av vibrationer och frekvenser. Vi kan sända meddelande till andra via frekvenser samt ändra på din egen tillvaro med tankens kraft. Meditation påverkar hjärnan som i sin tur skapar balans i hela kroppen och ditt liv förändras. 

Imorgon skriver jag om fysikern Michio Kaku som skriver i en av sina böcker om hur telepati och tanke överföring är möjligt. Vad de kommer använda i framtiden för att kommunicera med varandra genom telepati. Mycket intressant men lite skrämmande hur de kan då avläsa våra tankar och styra oss ännu mera än de gör redan idag med alla möjliga tekniker. Skriver mera om det sedan.

Ha en trevlig dag och ta hand om er där ute.