Okategoriserade

Leder mer dopamin till underskattning av tiden

Så blev det helg igen, veckorna går väldigt fort nu. Jag hinner knappt med allt som ska fixas och göras. Tycker det är bara helg just nu..

Går tiden fortare eller är det bara en illusion för man börjar bli lite äldre…

Blev nyfiken och sökte igenom google för att få ett svar. 

När vi blir äldre får vi mindre minnen av de senaste åren. I barndomen och ungdomen så är minnen de senaste timmarna mycket livligare och intensivare. När vi blir äldre kommer endast de mest relevanta minnena finnas kvar. 

Efter en händelse i livet så tror du att en väldigt lite tid har passerat, men när du räknar på det så inser du att ett år har passerat. Din uppfattning har fått dig att tro att mindre tid har passerat än vad som är fallet. Detta eftersom dina minnen från denna period är få och många har blivit raderade. 

Tiden går alltid fortare när man har roligt är ju ett fenomen också..

En artikel i den vetenskapliga tidskriften Science så förklaras fenomenet och tesen att det har med signalsubstansen dopamin att göra. Dopaminet är involverad i vår tidsuppfattning, eftersom våra förväntningar handlar väldigt mycket om tid. Man talar till exempel om en sorts ”dopaminutbrott” som äger rum när vi får en belöning, trots att vi inte väntade oss det. Då kickar dopaminsubstansen igång ordentligt, för att vi i framtiden vet vad vi har att vänta oss.

En trevlig kväll väntas och förmodligen kommer dopamin och oxytocinet att höjas. Stressa inte utan ta det lugnt där ute alla härliga medmänniskor. Lev i nuet och ta tillvara på varje minut. Uppskatta de små sakerna i livet..