Okategoriserade

Skapar vårt flockbeteende från grott tiden mobbning i samhället?

Andra natten som jag sover dåligt och känner mig trött efter bara typ 3 timmars sömn inatt. Himla fullmåne som är speciell denna månad, super blodmåne. Sover alltid dåligt vid fullmåne, suck 

Idag så riktas mina ögon mot en artikel i Metro från förra veckan som jag sparat. Det handlar om mobbning i skolorna som en psykolog har tagit upp i sin artikeln. Han kritiserar Friends som bildades 1997. 

Han säger att Friends 20 års arbete inte har satt något avtryck i mobbningsstatistiken. Det är lika många mobbade elever idag, som när Friends bildades 1997, enligt psykologen Christer Olsson. 

Vad är det som gör att vi mobbar och utesluter andra? Det händer inte bara i skolorna utan i hela samhället bland vuxna också. Hur ska barn kunna förändras när vi vuxna inte ens kan bete oss? Vi blir redan inprogrammerade från när vi är små från de vuxna vi växer upp hos. Vi gör som de gör och inte säger.

Min tanke och förklaring handlar om att vi fortfarande har vårt flockbeteendet från grott tiden kvar som sitter hårt inprogrammerat inom oss och det är för vår överlevnad, så basiskt vi kan komma. Evolutionen går långsamer än vår snabba utveckling vi har med all teknik och vårt moderna levnadssätt.

Under grottstadiets tid så höll vi ihop i mindre grupperingar för att lättare överleva. Där det fanns en stark alfahanne och en alfahona som styrde flocken. Allt som var annorlunda, avvikande undersöktes och avvisades om de inte förstod eller klarade av att hantera det. Det handlade då om att få flocken att överleva och de starkaste skulle föröka sig, allt för överlevnad. I flocken fanns olika personligheter för att allt skulle flyta på. Genetiskt så fanns de med krigargenen som försvarade flocken, de som skapade och vågade gå bortom skogen och upptäcka, de som förvaltade det som skapats. Alla olika typer behövs i en flock. De som var avvikande i utseende, beteende, konstiga eller sjuka lämnades eller förvisades. Vår starkaste instinkt är överlevnad till vilket pris som helst.

Jag tror att vårt flockbeteende från grott tiden ligger bakom vårt beteende vi har i grupperingar. Tragiskt men så nära en sanning vi kan komma. Om vi inser vårt beteende och varför vi gör som vi gör och börjar jobba med det tänket så kan vi kanske förändra våra beteenden bland vuxna och barn ute i alla samhällsskikt.