Okategoriserade

Vem mår dåligt idag? Är du en av dem?

Livet är som en skör tråd som måste vårdas med ömhet för att hålla hela livet ut.

Var vaken till 5 i morse, suck Somnade äntligen och vaknade 08:20.. Ja ja i alla fall cirka 3 timmar blev det. Idag är det kallt och soligt ute, förmodligen den första  kallaste dagen där jag bor. Just nu -9, Brrrr 

Igår när jag var in till Uppsala så tog jag dagens metro och blev så uppgiven av ett ämne som jag skrivit om redan men tar upp det igen. Vi måste höja våra röster och tala högt om detta ämne. Det är inget att skämmas över eller känna ett stort misslyckande när någon nära anhöriga väljer bort livet. Det är nog den gamla synen som påverkar. Tillbaka i tiden och inte så länge sedan fick de som valde bort livet inte begravas på kyrkogården utan utanför för att markera att de begått en felaktig handling enligt kyrkans ögon. Dessa religioner, grrrr

Det är ungefär som vi blir sjuka i kroppen så kan vi bli sjuka i själen och behöver god hjälp som inte finns idag för psykvården släpar efter i utveckling. Kroppen och själen är en symbios som måste ses med nya ögon och inte bara som en mekanisk kropp och sedan psyket. 

Gårdagens metro tar upp att det är 30 i veckan som avslutar sina liv. Jag tror det finns ett mörkertal också, singelolyckor i trafiken och de som intar droger där de blir registrerade som en överdos men inte självmord.

Det som framkommer av artikeln är att allt fler unga väljer bort livet enligt statistik från NASP. Karolinska institutet har tittat på socialstyrelsens statistik och ser en oroväckande utveckling. Det är ingen nyhet för alla myndigheter är mycket medvetna om problemet men väljer skygglappar för de vet inte vad göra. 

Bris och BUP har länge signalerat om utvecklingen bland de unga men inget händer. I somras steg siffran på barn/ungdomar som ringde in till bris. Vad mer ska ske innan det blir en större förändring i samhället för våra barn, ungdomar och unga vuxna som växer upp och som slutar tro på livet och de vuxnas möjligheter till hjälp.

2017 så var det 1544 personer som tog den utvägen, 541 kvinnor och 1063 män. Där det var 149 som var mellan 15-24 år, 8 var mellan 0-14. Det finns ingen rapport på de andra åldrarna och som ni ser så är det mest män. Självmord är den ledande dödsorsaken bland män mellan 15-44 år i Sverige. Alltså ingen sjukdom eller olyckor utan självmord men vad ska behövas mera för att få myndigheterna att göra något radikalt. Ska vi behöva acceptera denna utveckling? 

Forskarna vet inte i nuläge varför det ökar men de behöver göra studier och komma fram till varför det händer och vad behöver göras för att minska antalet.

Läst tidigare att det är mest män upp mot 80 års ålder som står för de flesta. Det är tragiskt att de tar det beslutet men de har levt sitt liv och vill inte gå omkring och bara vänta på att få dö. I vårt samhälle så känner de gamla sig utanför och förbrukade. Allt handlar om de som är mitt uppe i det produktiva livet och de som blir pensionärer hamnar utanför. Blir liksom osynliga och har inte en aktiv plats längre. Mycket av detta kan påverka de äldre männen men samtidigt så har de manliga hormonerna sjunkit och de tar inga hormon piller som vi kvinnor gör för att behålla orken och vitaliteten. 

Det är också ett problem men det är de yngre som behöver hjälpen att orka leva sina liv och skapa sig en trygg och balanserad tillvaro utan sådana tankar som resulterar i dessa tunga beslut. Alla har någon gång tänkt när det känts jobbigt att vilja avsluta men att göra det i en handling är en annans sak. 

Läst i en artikel om forskare som tror sig funnit en gen som kan påverka att vi tar det slutgiltiga beslutet. Det följer familjer så jag tror absolut att det finns något genetiskt samt ett beteende mönster från familjen. Det behövs utredningar och forskas mer om saken så vi kan få en förklaring och förändring. 

Kära medmänniskor ta hand om er där ute i kylan idag. Tänk på något vackert som får er att le inombords och känna en värme som sprider sig ut i hela kroppen. Lura hjärnan att ni mår bra för den kan inte skilja på sanning och verklighet. De goda hormonerna jobbar för er då i kroppen och ger ett välbefinnande som kroppen så väl behöver för att finna balans i kropp och själ.