Okategoriserade

Varför ger vi våra kroppar julstress?

Julen är en högtid som ska vara en fridefull tid men är en hysterisk handel med stress som en av ingredienserna. 

Idag är det kallt ute och vintern kommit men tack och lov ingen snö ännu. Jag är ingen fantast av snöoväder och trampa omkring i höga snö vallar men kan hålla med om att ett vinterlandskap är väldigt vackert en solig dag ute i naturen. Uppfriskande luft som biter i kinderna..

Idag så blir det en färd in till Uppsala som är en vacker stad med slottet och den vackra domkyrkans siluetter. Nu är det snart juletid och då lyser det vackert på gator och torg i vår mörkaste årstid. 

Idag så vill jag prata om vår andning i denna stressande tid som det blir för alla som firar jul. Helt hysterisk tid med stora förväntningar för bara några timmar en dag. Julafton som bara vissa länder har som den viktigaste dagen andra länder har juldagen. Tomten har då kommit på natten och lämnat klappar i en julstrumpa eller under granen som de öppnar på juldags morgonen. Bilden nedan som alla ser framför sig, en önskedröm som oftast krasar på grund av många anledningar och besvikelser och tårar uppstår. 

Många bröst andas vanligtvis med en ytlig andning och under denna tid så blir det extra påslag av stress och det frisätter stresshormonerna. Vi får sammandragna muskler och sämre syresättning i hela kroppen ned till cellnivå. Alltså en stressfull tid med massor av onyttig mat och för mycket socker som är som en drog samt en del alkohol intag. Kroppen mår inte bra denna tid på något sätt. 

Vem är egentligen julen till för? För handeln eller för att vi ska ha en högtid för människor och ha en gemenskap med familjen. Kristendomen har skapat tiden för Jesus födelse denna tid för andra anledningar än den riktiga. Jesus föddes inte då och de vet Vatikanen men håller fast kvar denna tid. Folket behöver något att se fram emot och känna en frid och kärlek tillsammans men blir så fel när handeln och hysterin tar över vår liv. 

Det första vi gör när vi föds är att dra in ett andetag och det sista vi gör är att andas ut det sista andetaget.  Där emellan är vårt liv som är i direktsändning. Ta hand om er och försök att inte stressa och känna er otillräckliga och jämföra er med andra personer eller familjer. Hur de firar jul eller gör denna tid.