Okategoriserade

Fick annat besök än John Blund igår

Sömnen en viktigt del i livet som ger oss ett bättre kvalitativt liv.  

Är trött idag för jag somnade inte förrän 05:30 och vaknade 08:20. Jag har försökt och vilat under dagen men kan inte komma ner i varv. Så är det när mycket tankar och funderingar håller mig vaken. Vill så mycket som att förändra mitt liv och skapa förutsättningar för andra. 

Mycket händer med vår hjärna och ämnen i kroppen när vi sover som min kropp inte fick mycket av i natt 🙁 suck

Djupsömn är viktig för att vi ska bearbeta dagens intryck. Det är då som hjärnan jobbar med att lagra från korttidsminnet till långtidsminnet. I natt blev det ingen ned laddning för mig, hmmm

Vår ämnesomsättning och cellproduktion påverkas samt våra hormoner som tillväxthormonet samt testosteronet som ökar medan stresshormonet kortisol och adrenalin sänks. Sömnhormonet melatonin stimuleras av mörker och är som högst på natten mellan 2 – 4. Melatonin produceras i hjärnan och styr dygnsrytmen som har en sövande effekt och stimuleras av mörker som ligger lågt under dagtid. 

En ny upptäckt har gjorts och det är att hjärnan typ tvättas och rengör sig själv från dagens slaggprodukter under sömnen. Hjärnan tar 20 procent av våra kalorier vi äter och alstrar massor av avfall. Den behöver byta ut ca sju gram proteiner varje dag för att hålla sig i trim. Vart tar då allt skräp vägen.

Enligt neuroförbundet så har hjärnan ett sinnrikt system för att spola bort avfall, ett reningssystem. Om vi får ansamlingar av skadliga proteiner så kan vi drabbas av neurodegenerativa sjukdomar som främst drabbar äldre. När vi blir äldre minskar effektiviteten samt vid hjärnskakning.

Även vår sovställning kan påverka flödet, att sova på sidan ger bäst flöde och på magen den sämsta. Det som kan påverka systemet på ett positivt sätt är fysisk aktivitet, sömnen, motion, meditation de ämnen jag skriver om att de påverkar oss till ett bättre välmående.