Okategoriserade

Hur laddar vi oss för att skapa mera lugn och energi?

Meditation är vår typ av laddning när vår energi går ner och allt känns tungt.

Idag faller snön ner över vårt höstlandskap och gör så marken blir vit. Jag gillar inte vintern och kylan för jag får värk i mina leder. En vit jul är mysigt men sedan kan jag hoppa över den kalla årstiden.

Började morgonen med en kort meditation för att ge mig ett lugn och bygga upp mitt välmående. Jag har bestämt mig nu för att göra det varje morgon och kväll och vid möjlighet även en kort stund mitt på dagen. Behöver få mer energi och ett lugn inom mig. Nedan en 10 minuters härlig meditation, mer behöver vi inte och det är svårt att säga. Jag har inte tid.. 

De olika meditationsformer har olika effekt på hjärnan och gör oss gott vid olika tillfällen i livet. Mindfulnessträning synkroniserar olika delar av hjärnan och påverkar de nätverk som har med uppmärksamhet att göra. Det gör även koncentrationsträning men på ett annat sätt, som är kopplat till förmågan att rikta och begränsa uppmärksamheten. Kroppen får också en kort paus från vårt gaspådrag, stress vi har om dagarna och som vissa har även på nätterna och påverkar så vi har svårt att komma ner i djup vila. 

I en artikel i Developmental Psychology stod det om ett försök att se om det blir bättre och förändringar på unga barn med meditation. Det var fyra till sex år gamla förskolebarn som fick träna i vänlighet och generositet under tolv veckor. De skulle tänka på en person som var hjälpsam och det positiva kring den personen. Det skulle lära sig om uppmärksamhet och omtänksamhet. De tränade också närvaro och kroppsmedvetenhet. De lyssnade på musik samtidigt som de tittade på en liten sten som låg på deras mage, hur den steg och sjönk i takt med deras andning. Barnen presterade bättre i skolan och uppvisade stora förändringar som bland annat att hantera impulskontroll. Så redan från tidig ålder är det möjligt att utveckla hälsosamma vanor och medvetet forma om vår hjärna. Så att införa meditation redan i förskolorna och hålla på med hela skoltiden vore toppen och en bra start i livet.