Okategoriserade

Bygga trygga barn borde vara en självklarhet för alla

Kunde inte somna igår utan låg vaken till 5 i morse och funderade på livets frågor. Somnade strax efter 5 och väckte mig 08:30 vill inte sova bort dagen. 

Fick veta en sak igår från min äldsta son som fick mig att bli orolig och trött men det är bara och gilla läget. De väljer sin framtid och jag lägger mig inte i som en jobbig mamma. Respekterar deras val och hoppas att allt kommer gå bra. 

Jag läser, lyssnar och tar in så mycket info jag kan om den psykiska ohälsan som växer i samhället. Igår så tittade jag på ett inslag om att vården skriver ut antidepressiva piller så lättvindigt och som jag nämnt tidigare ända ner till 5 års ålder. Där berättade en kvinna om sin erfarenhet som inte var den bästa hjälpen från vården under sin uppväxt. Under 2017 så skrevs det ut till 431 barn under 10 och 5200 till barn mellan 10-14 år. 

Det måste bli en förändring för det här håller inte. Som jag skrev om igår så är våra hjärnor först utvecklade fullt ut vid ca 25 års ålder. Vården har inte en aning om vad det kommer ge dessa barn i framtiden. 

När barn mår dåligt så är det inte serotonin nivån som är låg och kommer fixas med dessa piller som även kan ge självmordstankar. Det är barnens hela tillvaro som behöver ses över från hur de äter, sover, tekniktid, motion, andning, miljön i hemmet, familjekonstellationer. Alla barn fixar inte det som är väldigt vanligt i dagens tid. Varannan vecka där vissa barn får ta en roll som de inte ska behöva göra, vara förmedlare mellan föräldrarna. Stress gör så att hjärnan minskar i volym samt fettsnål kost. Det skapar depressioner samt mycket annat och det fixas inte med dessa piller. 

Att bygga trygga barn är viktigt istället för att laga trasiga vuxna, som ibland inte går att fixa alls. Näe, skärpning nu får samhället, vården och läkarna ta ansvar hur de ska hjälpa de små som växer. Jag ska verkligen ta tag i denna sak genom politisk påverkan, nu måste något göras.