Okategoriserade

Orimlig sedvänja… När ska det sluta?

Ett ämne som känns som ett slag i mellangärdet och lämnar en bismak i munnen. Får mig att bli så illa vid berörd så jag nästan gråter när det gäller kvinnornas misshandel av deras kön. 

Läste i gårdagens metro om att en 2 månaders pojke blivit skadad vid en omskärelse vid en klinik. Pojken kommer få djupa ärr eller till och med risk att förlorar sin penis. Dessa gamla riter om omskärelse är ett hett ämne men jag vill ta upp det, speciellt när det gäller den som görs på kvinnor. Skriver även om det i min pågående bok.

Den grymma sedvänjan har praktiserats i mer än 2000 år. De har hittat mumifierade kvinnor från Egypten som har utsatts för denna handling så vi kan räkna med att det hållit på rätt länge ingen vet exakt hur länge. Det har inget med våra religioner idag att göra men de påpekar att Gud vill till kvinnorna. 

Det kan göras på olika vis. I vissa fall skärs delar av blygdläpparna eller klitoris bort. En annan variant är att klitoris prickas med ett vasst eller spetsigt föremål. Den grövsta form är infibulation vilket innebär att både klitoris och de inre och yttre blygdläpparna skärs bort. Huden sys sedan ihop och kvar lämnas endast en millimeterstor öppning där urin och menstruationsblod ska passera.

Stympningen utförs på flickor mellan 4 – 14 år men även spädbarn stympas. Ingreppet görs oftast utan bedövning av barnmorskor eller barberare som använder saxar, rakblad eller krossat glas. I Afrika och i mellanöstern utförs ingreppet av outbildade barnmorskor, barberare eller äldre kvinnor i byn. Ingreppet görs vanligtvis utan bedövning.

Varför görs dessa riter? När det gäller männen så anser många att det är en renlighets fråga men för kvinnorna är det en helt absurd handling som det inte finns en ända förnuftig anledning till. Det hela handlar om att hålla kvinnan i tukt och förmaning och inte om en tro på en fader (Gud) som tycker att det behövs. 

De som representerar religionerna bör tänka på är att som de säger att människan är skapt av Gud. Skapar Gud verkligen en defekt skapelse som vi måste rätta till? Allt i vår skapelse är så fantastiskt skapat och allt har en mening att det finns där. Det är inte upp till oss människor att ändra på. Männen blir omskurna inom judendomen och Islam men de har olika anledningar till varför och där handlar det inte om att förminska männens lust eller tillsluta för att försvåra att ha sex. 

Jag vill avsluta med att säga. Men herre Gud när ska de fatta att det är en orimlig sed som verkligen inte har med vår skapare att göra. Det är ett mänskligt påfund och bör stoppas och tro på skaparens förmåga att skapa en kvinnokropp på det bästa sätt och inte utsätta kvinnor för lidande.