Okategoriserade

Varför mår vi bra av naturen? Jag har svaret :)

Solen skiner idag och luften kall, en riktig höstdag. Jag ska nog ta en härlig skogspromenad men det får bli en kort så inte orken tar helt slut på grund av blodvärdena. 

Nu så har det blivit så populärt och skrivs mycket om hur skogspromenader och att vara ute i naturen ger oss energi och balans. Forskning påvisar att positiva effekter på fysiska, psykiska och sociala hälsan och välbefinnandet. ökar. Vi känner oss mindre stressade och mindre irriterade. Ju längre bort från naturen vi lever desto högre nivåer av stress får vi. Att bara ha ett foto eller en målning över natur i hemmet ger lugn. 

Jag vill nu berätta vad det är som gör att vi får alla dessa goda känslor och välbehag. Det handlar först och främst om vår instinkt om överlevnad som är vår starkaste drift. Vår hjärna jobbar hela tiden med att kalkylera om faror och om goda förutsättningar att överleva. Våra kroppar är fortfarande kvar i grottstadiet för evolutionen tar längre tid att utveckla än den snabba utveckling vi har med vårt moderna samhälle. Vi regerar och lever efter det med ett flockbeteende. 

Vi tar in vår värld med våra fem sinnen och om vi ser grön färg och känner doften från grönskan så får hjärnan signaler om överlevnad och vår stress sjunker. Det samma gäller med ljud från vatten och den blå färgen. Även fågelkvitter skapar lugn för finns det fåglar så finns det mat. 

Sedan har vi den kvant fysiska tillvaron. Allt i vår värld består av atomer som vibrerar i olika hertz som jag skrev om igår. De olika vibrationerna från naturen blir som en symfoni för våra kroppar. Tillsammans med hjärnans signaler om överlevnad och naturens vibrationer så kommer våra kroppar i balans och får vila från vårt stressade moderna samhälle. En annan sak också är att vi är skapta att röra på oss, så vi får välbefinnande av det med. Vår syreupptagning blir bättre och cellerna får mera syre och hjärnan blir piggare.