Okategoriserade

Sockerblues med vågor av brus från dåtid och nutid

Musiken har en viktig mening i våra liv och då på många sätt

Solen sken på oss idag och det blev en tur in till Uppsala. Köpte min favoritglass, våffla med en kula, salt lakrits med daim bitar, slurp. Flanerade ner till Fyrisån med funderingar och njöt av glassen och värmen. Satte mig vid ån och tittade på folk som spatsera förbi.

Kom och tänka på en låt som gör mig glad och blir påmind om vilken stor påverkan musik har på oss som jag också skriver om i min pågående bok. Musiken kan förstärka de känslor man har för tillfället eller förstärka de som finns i det undermedvetna. Göra oss påminda om en händelse när vi hör en låt från dåtid och känslan från då dyker upp i kropp och själ. 

Ljud kan ha effekt på cancerceller enligt ljudforskaren Fabian Maman, som har vetenskapligt dokumenterat effekten av ljud på cancerceller. Cellerna blev större när de absorberade ljudet och minskade när ljudet avtog. Cancercellerna hade inte samma förmåga att expandera utan exploderade. Tänk om det vore så enkelt att hjälpa cancer sjuka istället för vad de gör idag. Nedan en bild på hur ljudvågorna ser ut i hertz.

Ljud och vibrationer påverkar andra objekt. Om två objekt pulserar i olika takt och styrka så anpassar objektet som har mindre styrka sin rytm till det mer kraftfulla objektet. På samma sätt påverkas vi människor ständigt och ändrar våra biologiska rytmer som tex hjärtats, hjärnans, pulsens och andningsrytmen av de vibrationerna vi möter i from av ljud och musik. Idag har de tagit fram ett nytt system för att hjälpa människor som har djup depression med ljudimpulser till hjärnan med framgång. De sänder signaler till hjärnan som börjar aktiveras med bättre hjärnaktivitet och personen mår bättre.

Det blev en sväng förbi Waynes Coffee och träffade mina väninnor. De trevliga systrarna som alltid är glada och ger mig ny energi.