Okategoriserade

Bara ett barn är för mycket att förlora, vakna upp Sverige

Läste gårdagens Metro om att flera barn ringde Bris under årets sommar

Sommarlovet borde vara ett gott minne att ta med sig till skolstarten. Härliga stunder med vila, äventyr, lek och badstunder. Sommaren var så varm och fin att vi inte kan klaga på att vi inte kunde bada och njuta av sol och bad. Barnen och ungdomarna har nu börjat skolan som för vissa kan vara en frihet och trygghet från hemma miljön. För vissa blir det en ny tur av mobbning, utsatthet och utanförskap.

Bris har rapporterat att sommaren har varit en svår tid för många barn och ungdomar. Allvarsgraden har ökat i samtalen under sommaren. Samtalen visar att samhällets stöd inte fungerar och inte räcker till något som de larmat om upprepade gånger. Inga ska behöva tänka på självmord och ha destruktiva tankar på sitt sommarlov, det är så sorgset att det gått så långt. Jag blir arg och ledsen för samhället och de som sitter på de höga posterna inte tar detta på allvar. 

Nu så säger politikerna att de ska skapa bättre förutsättningar nu när det är valår men när jag frågat vad de ska göra radikalt så har de inga bra lösningar. De pratar naturligtvis om att öppna mera mottagningar och samtals enheter dit ungdomarna kan gå samt öppna mera fritidsgårdar. Det låter lovande men det behövs mera insatser inom psykiatrin och ett nytt tänk om hur vi ska hjälpa våra barn, ungdomar och unga vuxna. Det behövs andra alternativ än den vanliga traditionella som vi har haft tillbaka i tiden och nu som inte fungerar helt klart.