Okategoriserade

Bina och humlorna dör av gifterna från åkrarna

Vem ska pollinera vår gröda när bina och humlorna blir färre pga besprutningar som bönderna gör på sina åkrar?

Idag är det tokvarmt också och kroppen går på lågvarv där skuggan är mera lockande än att befinna sig i solen. Har inte behov av att sitta i solen och steka mig längre utan chillar hellre i den sköna skuggan, hmmm har det med ålder att göra kanske, ha ha

När jag funderar på vad jag ska skriva om idag så finns det mycket att kommentera och jag har en lista som börjar bli lite lång. Listan består av intressanta, aktuella och viktiga ämnen faktiskt. Ett ämne är superviktigt och det är att våra insekter som pollinerar vår gröda håller på att dö ut. Det pratade om det på nyheterna för några dagar sedan där de intervjuade bönder i skåne som tog upp att de behöver så och underhålla blommor längs med åkrarna som har ett års vila för jorden behöver vila, För att bina osv behöver mat… Bilden nedan är min egen..

OMG det största orsaken till att bina/insekterna som pollinerar vår gröda dör ut är dessa gifter som de sprider ut över sina odlingar för att hålla borta andra negativa insekter som skadar men med det så dör faktiskt även de viktiga.

Jag satt en gång rätt nära på en bänk vid en åker typ bara ett stenkast ifrån. Det var en kyrkogård och i deras minneslund där jag satt i djupa tankar. Helt plötsligt så hör jag en traktor med aktiviteter ute på åkern. Tittar upp och ser att bonden håller på att bespruta åkern.

När han närmade sig min plats där jag satt på min bänk så stängde han av besprutningen och när han passerat en bit bort så satte han på den igen. Jag tänkte första gången ok kanske bara pga något annat men nej då. Han stängde av varje gång… OMG tänkte jag bäst att gå här ifrån för det är tydligen rätt så farligt att inandas detta.

Var inte så påläst om detta problem då 2016 men är det nu. EU har satt gränser på hur höga halter det får vara för varje ämne osv men typ de flesta kringgår det med att göra en mix av olika ämnen så de kommer upp i värdet som biter på dessa små kryp som de vill bli av med i sin gröda. Men det gör att värdet av gift är det samma som innan som inte är tillåtet men blir godkänt för de olika värdena på de olika gifter som de mixat tillsammans som är under gränserna som EU satt upp.

Ja ja kryphål för att klara bestämmelserna men när ska de inse att det håller inte i längden utan vi kommer inom snar framtid ha problem med att det finns för få insekter som pollinerar. Vem har de tänkt ska göra jobbet då som naturen har skapat så fantastiskt?