Okategoriserade

Ett plask i Fyrisån med flaggor på topp, är Valborgsmässoafton i Sverige

Vaknade tidigt i morse 02:30 med ett ryck från en konstig dröm och kunde inte somna om, suck 🙁

Åkte in till stan för ett möte på morgonen och för att uträtta en del ärenden samt titta lite på Valborgsfirandet inne i Uppsala. Där det årligen är en forsränning i Fyrisån som studenter utför. 

 

En del flottar som var skapade efter olika härliga fantasier välte och de glada entusiastiska paddlarna for i vattnet med en fart. Det måste ha blivit en hjärkrympare för det kan inte ha varit så varmt i vattnet. Svenska Sjöräddningen var på plats och alerta för att hjälpa till när de plaskade i så det blev en kaskad av vågor. 

 

Det blev en sväng förbi mina väninnor för en kopp fika och tanka på lite energi för att orka med resten av dagen samt för att ta mig hem ut på landet igen. Höll på somna på bussen som krängde i kurvorna och utanför fönstrena så swishade det förbi en härlig landsbygd med en mysig vårkänsla. Tacksamhet

 

Idag är det Valborgsmässoafton och vår kung Carl den XVI Gustafs födelsedag också som firas med svenska flaggor på våra bussar i hela landet samt flaggor hissas i topp. Varje år så firas han inne i Stockholm med pompa och ståt. De som är trogna rojalister åker till slottet för att jubilera och vinka till Kungen. 

 

Vårt kungahus som vi har idag grundas på 1800 talet och kom från en släkt i Frankrike, Bernadotte. Den första personen hette Jean Baptist Bernadotte som var en fransk riksmarsalk till Napoleone som var en bra fältherre ute i kriget. En man av folket och inget kungligt eller adligt blod som flöt i ådrorna. 

Sverige stod utan en bra tronarvinge och de frågade om råd hos Napoleon som utsåg denna krigsherre på 1800 talet. Han blev vår kung 1818 samt över Norge och fick det kungliga namnet Karl den XIV Johan som tog med sig sin franska fru Desideria som varit trolovad med Napoleon först.

 

Napoleon avslutade detta för att gifta in sig rikt i den franska societeten. Riktig strateg inom många områden och som gjorde många bra förändringar i Frankrike. Han föddes på Korsika och hette egentligen Napoleone Bonaparte.

 

Jean Baptist och Desiderias son föddes i Frankrike, Paris som fick namnet Oscar och blev den första Oscar i vårt kungahus. Han och modern flyttade upp till Sverige mycket senare än fadern. Hon tyckte det var ett kallt och tråkigt land långt bort från det pulserande och florerande Paristempot.